Masennussattuu.com

Tunnetut suomalaiset, jotka sairastavat masennusta

Masennus on yleinen sairaus, joka koskettaa vähintäänkin välillisesti lähes jokaista meistä. Monet julkisuudesta tunnetut henkilöt ovat omalla esiin tulemisellaan ja esimerkillään halunneet antaa ikään kuin kasvot tälle mielenterveydelliselle sairaudelle osoittaakseen sen, että kyse on asiasta, joka voi osua lähes kenen tahansa omalle kohdalle. Masennus on nimittäin tavallinen sairaus, johon voi periaatteessa sairastua kuka tahansa. Sairastumisen taustalla ei yleensä ole yhtä selkeää tekijää.

Monenlaiset syyt voivat vaikuttaa masennuksen taustalla. Esimerkiksi isot, ei-toivotut ja odottamattomat elämänmuutokset, pitkään jatkunut stressi sekä ylikuormittuneisuus, erilaiset traumat tai fyysiset sairaudet voivat laukaista oireet.

Kasvot masennukselle

Monet tunnetut henkilöt niin maailmalla kuin meillä kotimaassa ovat halunneet hyödyntää tilaisuuden puhua avoimesti mielenterveyden ongelmistaan. Omilla kokemuksilla halutaan auttaa muita vastaavassa tilanteessa olevia ja heidän lähipiiriään. Lehtien palstoilla on nähty myös monta esimerkkiä siitä, miten masennuksesta voi parantua. Joukkoon mahtuu niin taiteilijoita, urheilijoita kuin poliitikkoja.

Muusikko ja näyttelijä Paula Vesala

Kulttuuripersoona Paula Vesala on kertonut julkisuudessa rankoista kokemuksistaan lapsuutensa ja erityisesti nuoruutensa aikana. Hänen elämäänsä kuului isoja menetyksiä ja niiden aiheuttamaa ahdistusta. Tähden tarinan mukaan tilanne johti lukioikäisenä sairastettuun vaikea-asteiseen masennukseen ja lopulta sairaalahoitoon.

Vesala on halunnut kertoa kokemuksistaan avoimesti, ja siten luoda omalta osaltaan ilmapiiriä, jossa masennuksesta voidaan käydä avointa keskustelua. Hän kokee sen auttavat ja haluaa sen sijaan välttää salailua, häpeää ja valehtelua, sillä artisti katsoo näiden tekijöiden vain pahentavan asioita. Aiheen esiin nostamisella hän on halunnut omalla esimerkillään edistää ja rohkaista ongelmista puhumiseen.

Näyttelijä Aku Hirviniemi

Ensin suosikkinäyttelijä Aku Hirviniemi näkyi kaikkialla, kunnes yhtäkkiä hävisi julkisuudesta aivan yhtäkkiä ja kokonaan. Lahjakkuus vetäytyi työtehtävistään, vaikka käynnissä olivat paraikaa muun muassa elokuvan promootiokiertue sekä suositun tv-ohjelman kuvaukset. Arvailut uupumuksesta lähtivät nopeasti elämään, ja myöhemmin huhuille saatiin vahvistus, kun julkisuuteen kerrottiin, että Hirviniemi hillitsee työtahtiaan lääkärin määräyksestä.

Takaisin työhön ja julkisuuden valokeilaan palatessaan Aku Hirviniemi on kertonut masennuksestaan ja pohtinut taiteilijoiden suurentunutta riskiä sairastua siihen, mutta samalla korostaen, että se voi osua kenen tahansa kohdalle. Hän on kuvannut masennusta salakavalaksi ja tappavaksi sairaudeksi.

Hiihtäjä Mika Myllylä

Entinen huippuhiihtäjä muistetaan kansan valloittavana suosikkina, joka harjoitteli suolla juoksemalla. Myllylän menestyksekäs hiihtoura sai ikävän päätöksen surullisen ikimuistoisissa ja kuuluisissa Lahden MM-kisoissa, kun joukko suomalaishiihtäjiä kärysi dopingin käytöstä. Kielletystä aineesta kiinni jääneet urheilijat joutuivat vastaamaan teoistaan omilla kasvoillaan, ja media laittoi heidät tilille tekemistään valinnoista.

Lehtien palstoilla käyty keskustelu oli näkyvästi esillä pitkän aikaa, ja urheilijat saivat saamansa julkisuuden myötä todellisen häpeärangaistuksen. Urheilu-uran päättyminen itsessään on jo monelle kriisin paikka suuren elämänmuutoksen takia, mutta julkisesti koettuna tilanne oli vielä monin verroin karumpi. Epätoivoiseksi koettu tilanne johti lopulta Mikä Myllylän masennukseen, sairastumiseen sekä päihdeongelmiin, joista hän avautui myös julkisuudessa. Sympaattinen urheilutähti saikin paljon sympatiaa osakseen rehellisen puheensa ansiosta.

Missi ja ministeri Tanja Karpela

Entinen missi ja kulttuuriministeri Tanja Karpela on kertonut julkisuudessa sairastuneensa synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Hän on omalla kohdallaan kuvaillut sairauteen kuuluvan alakuloisuutta, herkkyyttä, välinpitämättömyyttä sekä ärtyneisyyttä. Hän on halunnut nostaa julkisessa keskustelussa esiin erityisesti masennuksesta aiheutuvan syyllisyyden tunteen.

Monien suosikkijulkkis on halunnut herättää keskustelua uhrautuvan äidin myytistä, ja sitä kautta rohkaista kertomaan myös tuoreita vanhempia avoimemmin pahan olon tuntemuksistaan, omista tarpeistaan sekä jaksamisestaan. Lisäksi Tanja Karpela on myös kertonut julkisuuden paineiden johtaneen masennusoireisiin.

Kansaedustaja ja radiotoimittaja Pertti Salovaara

Kulttuuripersoona Pertti Salovaara joutui jäämään pitkälle sairauslomalle eduskunnasta kansanedustajan tehtävistään, sillä vakava työuupumus ja sitä seurannut masennus veivät hänen työkykynsä. Hän on kertonut masennuksen takia menettäneensä niin työnsä, perheensä kuin osan läheisistä ystävistään.

Salovaara on halunnut julkisessa keskustelussa nostaa esiin erityisesti mahdollisimman aikaisessa vaiheessa hoitoon hakeutumisen tarpeen sekä pelon sairauden uusiutumisesta. Hän on halunnut korostaa sitä, että masennuksesta ei voi parantua koskaan kokonaan, ja näin ollen täydellistä mielenrauhaa sairaudelta ei saa hyvinä hetkinäkään. Omalla avoimella suhtautumisellaan hän on halunnut auttaa muita samassa tilanteessa olevia ja osoittaa, että sairastumista ei ole syytä häpeillä.

Ammattitaikuri ja mentalisti Pete Poskiparta

Julkista työtä tekevä asettaa itsensä arvostelulle, mutta arvostelun ja kiusaamisen raja voi joskus olla häilyvä. Ammattitaikuri Pete Poskiparta on kertonut oman masennukseen sairastumisen taustalla vaikuttaneen nimenomaan pitkään jatkuneen kiusaamisen. Hän on halunnut julkisuudessa avata omaa tarinaansa, jotta masennukseen sairastuneiden oireet olisivat helpommin myös lähipiirin tunnistettavissa, ja sen takia myös masennuksen hoito saataisiin aloitettua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Poskiparta kertoo oman sairautensa olleen vakava-asteinen, ja oireisiin kuuluneen myös ajatuksia kuolemasta. Hän on kertonut, että ei koskaan halunnut kuolla, mutta oli pohtinut pahasta olosta eroon pääsemisen keinoja. Ajatukset tilanteen laukeamisesta tuntuivat Poskiparran mukaan vapauttavilta, mikä onkin masennukselle tyypillistä.

Privacy Policy